Hello, Yunohost!

24 Feb 2022 - Lucas García

Amb aquest article volem donar el tret de sortida a una sèrie de capítols que anirem publicant al voltant de la idea de self-hosting, o autoallotjament. Com a fil conductor utilitzarem el projecte Yunohost, un sistema operatiu Linux dissenyat per a poder tenir, en qüestió de minuts, i sense gairebé coneixement tècnic, un servidor web en marxa.

Taula de continguts

  1. Introducció
  2. Yunohost
  3. Què necessitaràs?
  4. Següents passos

Introducció

I us estareu preguntant: que vol dir self-hosting i perquè aquesta gent m’està explicant tot això?

Parafrasejant a la gent de Yunohost, self-hosting és “l’activitat de posseir i administrar el teu propi servidor, sovint a casa, per tal d’allotjar les teves dades personals i els teus serveis, en comptes de relegar-ho exclusivament a tercers”.

I això perquè pot ser interessant més enllà dels entorns friquis de la informàtica?

Doncs bé, la idea és utilitzar aquest concepte per presentar altres formes d’entendre internet i les xarxes, per desmuntar mites al voltant del que és un servidor, per explorar alternatives a les eines i serveis privatius de les grans empreses tecnològiques, per fer pedagogia sobre que vol dir el cloud, per recordar el consum energètic i els costos materials de l’esfera virtual, per parlar de reciclatge tecnològic i obsolescències imposades, per reflexionar sobre les implicacions polítiques i socials de les decisions que prenem en l’àmbit tecnològic i, qui sap, potser perquè acabis donant vida a aquell vell ordinador que tens abandonat per casa i hi posis un servei de streaming on mirar pel·lícules sense haver de pagar-li el teu salari a Netflix.

Yunohost

Hola lector@. Si has arribat fins aquí fa pinta que hem aconseguit despertar el teu interès. Me n’alegro. Així doncs, seguim, i ara ens toca presentar-te el que serà el nostre company de viatge.

yunohost-logo

YunoHost és un sistema operatiu pensat per fer simplificar al màxim la feina d’administració d’un servidor, a més de democratitzar el món del “self-hosting”, tot assegurant-ne la confiança, la seguretat, l’ètica i la lleugeresa.

yunohost.org

En resum: Yunohost és un sistema operatiu, però també un projecte de transformació de la web.

Pel que fa al sistema operatiu, Yunohost és un respin del sistema operatiu Debian, basat en Linux, o, dit d’una altra manera, una versió personalitzada del sistema operatiu Debian amb un instal·lador i un seguit d’eines preinstal·lades i preconfigurades per funcionar com a servidor web.

Si encara no t’ha quedat clar que és això del que estem parlant:

Yunohost Demo

user: demo
password: demo

I perquè volem presentar-vos aquest projecte? Doncs perquè compartim amb la seva gent la voluntat de desfer la mística al voltant de la informàtica i de voler refer els ponts entre la tecnologia i la gent comuna més enllà dels rols de consumidors passius en què ens encasella la filosofia del disseny centrat en l’usuari després de ser apropiat per les empreses capitalistes.

Avís per navegants. Yunohost ens facilitarà moltíssim la feina, però tot i així, Google sempre t’ho posarà més fàcil, tot i que res és gratis.

La pregunta és: Quin és el preu que estàs disposada a pagar pels serveis que utilitzes diariament a internet? Quant creus que valen les dades que generes amb l’ús dels teus dispositius digitals? I les de milions de persones a l’hora?

Què necessitaràs?

Donat que un dels valors que volem transmetre és el de l’estalvi pel que fa a consum energètic i costos materials de les diferents solucions tecnològiques de les quals fem ús al nostre dia a dia, et proposem tres opcions:

Sobretot, sobretot, no compris res si ho has de fer per seguir aquest contingut, o tot el que estem fent perdrà sentit. No ens ho facis, si us plau.

A més, necessitaràs un pendrive o un CD verge (Whaat? Encara existeixen els CDs?) on poder gravar la imatge del sistema operatiu Yunohost que instal·larem després. Aquest hauria de disposar d’una capacitat d’emmagatzematge mínim de 1GB.

cdrom

Per als més joves, això és una pila de CDs.

Per últim, necessitaràs un encaminador (router) amb accés a internet i la possibilitat d’obrir-hi els ports de forma que puguis exposar el teu servidor a internet fent que l’encaminador deixi passar les peticions que li arribin des d’internet cap a la teva LAN (Local Area Network) on tindràs el teu servidor.

Aquest últim és un pas espinós perquè no dependràs només de tu i t’hauràs d’entendre amb el teu proveïdor d’internet. Dedicarem un capítol sencer a parlar sobre aquest tema per intentar resoldre tots els dubtes i escenaris possibles. En qualsevol cas, si et topes amb un proveïdor d’internet poc col·laborador, potser tens les de perdre, però comptaràs amb nosaltres quan vulguis fer-li un escrache.

Següents passos

Fins aquí el nostre primer capítol. Si t’ha semblat interessant tot el que hem anat xerrant i no vols perdre’ns de vista, et recomanem que utilitzis alguns serveis de RSS Feed i et subscriguis al nostre blog.

Si no coneixeu el concepte, RSS són les inicials de “Really Simple Sindication” i és un protocol per sindicar webs a través d’internet que ve existint des de 1999.

I que fan les webs sindicades, lluites per la millora de les condicions laborals de les programadores? Ejej, no, i disculpeu-me, no tornarà a passar 😩. Doncs això, RSS funciona com un protocol estandarditzat i obert que permet comunicar, entre webs, actualitzacions de contingut. Utilitzant una eina d’agregació de feeds, el que s’aconsegueix és tenir un timeline amb el contingut de les pàgines webs, portals de notícies, blogs i revistes online actualitzat en temps real. Si encara no ho enteneu, és com un Twitter però sense toxicitat ni trolls, i suportat a través d’un protocol obert que et permet interaccionar-hi i consumir l’actualitat de forma distribuïda sense haver de connectar-te als servidors propietat dels grans capitals d’inversió nord-americans.

Una de les eines webs de feed més estesa és Feedly. Existeixen altres alternatives de codi obert —Yunohost ens permet instal·lar-ne, al servidor de casa nostra, unes quantes alternatives—, però si acabes de conèixer aquest protocol, Feedly és un bon lloc des d’on començar.

En cas que vulguis seguir-nos, hauràs d’introduir la url de la nostra web, o l’enllaç al nostre arxiu RRS al formulari de subscripció a nous feeds de l’eina que hagis escollit i, si tot va bé, ens veiem a la pròxima.

Per últim, i prenent-nos la llicència de donar consells, et recomanem que, en cas que vulguis provar això dels feeds, et subscriguis a la revista low←tech magazine i al podcast How to fix the internet de la gent de l’Electronic Frontier Fundation.